Designed and built with care, filled with creative elements

Top
Image Alt

Κανονισμός Προγράμματος

Εσωτερικός Κανονισμός του MBA

Παρακάτω θα βρείτε τα βασικά άρθρα του εσωτερικού κανονισμού που αφορούν την λειτουργία του προγράμματος. Ο πλήρης εσωτερικός κανονισμός μπορεί να κατεβεί απο αυτό το link

Άρθρο 5
Μεταπτυχιακός τίτλος – Ειδικεύσεις

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» (MBA: Master in Business Administration) με τις εξής ειδικεύσεις:

  • Γενική Διοίκηση (General Management).
  • Χρηματοοικονομικά (Finance).
  • Μεταφορές (Transportation).

Η επιλογή της ειδίκευσης ορίζεται από τους φοιτητές στην αρχή του Γ’ εξαμήνου.

Άρθρο 7
Κατηγορίες Πτυχιούχων – Υποψήφιων για φοίτηση στο Π.Μ.Σ.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

(…)

Άρθρο 8
Χρονική Διάρκεια Φοίτησης

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Δ.Μ.Σ., ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών ορίζεται στα οκτώ (8) εξάμηνα. Αν ο φοιτητής δεν ολοκληρώσει τις σπουδές του εντός των οκτώ (8) εξαμήνων διαγράφεται αυτομάτως από το μητρώο του προγράμματος μετά από εισήγηση του Διευθυντή και έγκριση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Άρθρο 9
Αναστολή Σπουδών

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις στους μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες παρέχεται, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτιολογημένης αίτησης, προσωρινή αναστολή σπουδών, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα  εξάμηνα. Κατά την διάρκεια της αναστολής, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει την ιδιότητα του φοιτητή. Ο χρόνος της αναστολής δεν προσμετράται  στην ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης. Ο/Η φοιτητής/τρια με την επάνοδό του/της στη φοίτηση εξακολουθεί να υπάγεται στο καθεστώς φοίτησης του χρόνου εγγραφής του/της ως μεταπτυχιακός/ης φοιτητής/τριας. Η αναστολή χορηγείται με απόφαση της Συνέλευσης

Άρθρο 14
Αριθμός Εισακτέων

Ο ανώτατος αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται σε τριάντα πέντε (35) για κάθε γλωσσική κατεύθυνση, ενώ ο κατώτατος αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται αντίστοιχα σε πέντε (5) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Άρθρο 15
Όροι Φοίτησης

Κάθε υποψήφιος/ια, πριν εγγραφεί, πρέπει να λαμβάνει γνώση αυτού του Κανονισμού και να αποδέχεται τους κανόνες λειτουργίας του Π.Μ.Σ. Η αποδοχή του Κανονισμού συνιστά βασική προϋπόθεση για την απόκτηση και διατήρηση της ιδιότητας του/της μεταπτυχιακού/ής φοιτητή/τριας. Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες εγγράφονται και συμμετέχουν στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών υπό τους προβλεπόμενους όρους και τις προϋποθέσεις.

Οι φοιτητές του Προγράμματος είναι υποχρεωμένοι:

– Να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα του ισχύοντος προγράμματος σπουδών.

– Να υποβάλλουν τις απαιτούμενες εργασίες μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες.

– Να προσέρχονται στις προβλεπόμενες εξετάσεις.

– Να υποβάλλουν στη Γραμματεία, πριν την αξιολόγηση της διπλωματικής τους εργασίας, υπεύθυνη δήλωση ότι η διπλωματική εργασία αυτή δεν αποτελεί προϊόν λογοκλοπής ούτε στο σύνολο ούτε σε επιμέρους τμήματα αυτής.

– Να καταβάλλουν τα τέλη φοίτησης, όπως ορίζεται στον παρόντα κανονισμό

– Να σέβονται και να τηρούν τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, τις αποφάσεις των οργάνων του Π.Μ.Σ., του Τμήματος και του Δ.Π.Θ., καθώς και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.

Η παρακολούθηση όλων των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων (δηλ. παραδόσεις μαθημάτων, εργαστήρια,

σεμινάρια, διαλέξεις από επισκέπτες, και όποιες άλλες δραστηριότητες προβλέπονται σε κάθε μάθημα του Προγράμματος) στα πλαίσια του Προγράμματος είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές του Προγράμματος.

Άρθρο 16
Διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών

Για θέματα επανεξέτασης μαθημάτων σε οφειλόμενα μαθήματα ή διαγραφής αποφαίνεται η Συνέλευση του Τμήματος μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία αποφασίζει για τους όρους της επανεξέτασης και τους λόγους διαγραφής και τους περιλαμβάνει στον εσωτερικό Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Λόγοι διαγραφής είναι:

α) η μη επαρκής πρόοδος του μεταπτυχιακού φοιτητή (η οποία τεκμηριώνεται με μη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή παρακολουθήσεις, εξετάσεις),

β) η πλημμελής εκπλήρωση λοιπών υποχρεώσεων που ορίζονται από τον παρόντα Κανονισμό,

γ) συμπεριφορά που προσβάλλει την ακαδημαϊκή δεοντολογία, όπως π.χ. η λογοκλοπή,

δ) αίτηση του/της ίδιου/ας του μεταπτυχιακού φοιτητή.

ε) υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου χρόνου φοίτησης όπως ορίζεται από τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 17
Πρόγραμμα Σπουδών – Έλεγχος Γνώσεων

Η αξιολόγηση των μαθημάτων γίνεται με γραπτή ή προφορική εξέταση, εργασία, παρουσίαση, αναφορά (report) ή συνδυασμό των παραπάνω. Η ακριβής μορφή της αξιολόγησης καθορίζεται από τον/την διδάσκοντα/ουσα ή τους/τις διδάσκοντες/ουσες σε σχέση και με τη φύση του κάθε μαθήματος. Οι όροι αξιολόγησης σε κάθε μάθημα γνωστοποιούνται κατά την έναρξη της διδασκαλίας του μαθήματος από το μέλος ΔΕΠ – υπευθύνου/συντονιστή του μαθήματος. Για τα μαθήματα στα οποία η αξιολόγηση γίνεται με ασκήσεις ή/και τελική γραπτή εξέταση ισχύουν τα παρακάτω:

1) Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου εξετάζονται κατά την διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου και επαναληπτικά κάθε Σεπτέμβριο.

2) Τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου εξετάζονται κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου και επαναληπτικά κάθε Σεπτέμβριο.

Η βαθμολογική κλίμακα για την αξιολόγηση της επίδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών ορίζεται από το μηδέν (0) ως το δέκα (10) και συγκεκριμενοποιείται ως εξής:

Άριστα από οκτώ και πενήντα (8,50) μέχρι δέκα (10), Λίαν καλώς από έξι και πενήντα (6,50) ως και οκτώ και σαράντα εννέα (8,49), Καλώς από πέντε (5) ως και έξι και σαράντα εννέα (6,49).

Ως βαθμός ελάχιστης επιτυχημένης εξέτασης σε κάθε μάθημα ορίζεται το πέντε (5) και ως υψηλότερος το

δέκα (10). Ο βαθμός αυτός μπορεί να αποτελείται από τα αποτελέσματα στις γραπτές ή προφορικές εξετάσεις του σχετικού μαθήματος ή/και από τα αποτελέσματα σε αναθέσεις εργασιών ή άλλου είδους εξέταση κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με την κρίση του διδάσκοντος. Η ίδια βαθμολογική κλίμακα ισχύει και για τις μεταπτυχιακές εργασίες. Φοιτητής που βαθμολογείται με βαθμό χαμηλότερο του πέντε (5), έχει δικαίωμα να επανεξεταστεί στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, εφόσον δεν ξεπερνάει το ανώτατο όριο φοίτησης των οκτώ (8) εξαμήνων.

Δεν επιτρέπεται η επαναληπτική εξέταση προκειμένου ο φοιτητής να βελτιώσει τη βαθμολογία του, (προσθήκη) εάν έχει ήδη βαθμολογηθεί με βαθμό ανώτερο ή ίσο του πέντε (5).

Ο βαθμός του Δ.Μ.Σ. καθορίζεται ως εξής: οι βαθμοί των μαθημάτων κάθε εξαμήνου μετράνε στο 25% της τελικής βαθμολογίας (συνολικά 75% για τα τρία εξάμηνα διδασκαλίας) και 25% ο βαθμός της Πτυχιακής Εργασίας. Ο βαθμός του Δ.Μ.Σ. με ευθύνη της Γραμματείας καταχωρείται στον ατομικό φάκελο του φοιτητή.

Άρθρο 18
Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας

18.1. Ο/Η  μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια υποχρεούται να εκπονήσει και με επιτυχία να υποστηρίξει τη μεταπτυχιακή διπλωματική του εργασία στο Δ’ εξάμηνο. Το θέμα της πρέπει να εντάσσεται στο αντικείμενο του Π.Μ.Σ. και ειδικότερα της ειδίκευσης που έχει επιλέξει ο/η μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια και να αξιοποιεί τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στα μαθήματα του Π.Μ.Σ. και σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Κατά την διάρκεια του Γ΄ εξαμήνου, οι διδάσκοντες του Προγράμματος προτείνουν θέματα για την διπλωματική εργασία των φοιτούντων στο Πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές μπορούν από κοινού με κάποιον καθηγητή του Προγράμματος να επιλέξουν το θέμα της διπλωματικής τους εργασία η οποία εκπονείται κατά την διάρκεια του Δ΄ Εξαμήνου των σπουδών τους στο Πρόγραμμα. Όλες οι διπλωματικές εργασίες παρουσιάζονται προς αξιολόγηση στην Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος. Ο κάθε καθηγητής μπορεί να επιβλέπει το μέγιστο πέντε (5) διπλωματικές εργασίες το χρόνο εκτός και αν υπάρξει διαφορετική συμφωνία ανάμεσα στον καθηγητή και την συντονιστική Επιτροπή για συγκεκριμένους λόγους. Η εξέταση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας γίνεται από την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή που αποτελείται από τον επιβλέποντα και δυο καθηγητές του προγράμματος που επιλέγονται από την Σ.Ε., σε ημερομηνία που ορίζεται από τη Σ.Ε. Κατά την εξέταση της ΜΔΕ, η Εξεταστική Επιτροπή συντάσσει και υπογράφει Πρακτικό Εξέτασης της ΜΔΕ στο οποίο αναγράφονται τυχόν παρατηρήσεις ή σχόλια καθώς και ο τελικός βαθμός. Στην περίπτωση αρνητικής κρίσης υπάρχει η δυνατότητα επανα-υποβολής της μετά από δύο μήνες, αφού βελτιώσει την εργασία ο μεταπτυχιακός φοιτητής σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της επιτροπής. Πλήρες αντίγραφο της Διπλωματικής Εργασίας (μαζί με τυχόν διορθώσεις ή συμπληρώσεις) υποβάλλεται, μετά την αποδοχή της, στη βιβλιοθήκη του Δ.Π.Θ. και σε ηλεκτρονική μορφή στο ηλεκτρονικό αρχείο που διατηρείται στο Τμήμα. Οι Διπλωματικές εργασίες αποτελούν ιδιοκτησία του Π.Μ.Σ., το οποίο διατηρεί το δικαίωμα της χρήσης και αναπαραγωγής τους για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

18.2 Ο φοιτητής έχει δυνατότητα υποβολής της διπλωματικής εργασίας του τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του ακαδημαϊκού έτους που ανέλαβε το θέμα. Οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση δίνεται κατόπιν αίτησης του φοιτητή και μόνο εφόσον εγκριθεί από τον επιβλέποντα καθηγητή και τον Διευθυντή του Προγράμματος.

Άρθρο 19
Λογοκλοπή

Ο/Η μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τρια καταθέτοντας οποιαδήποτε μεταπτυχιακή εργασία είναι υποχρεωμένος/η να αναφέρει αν χρησιμοποίησε το έργο και τις απόψεις άλλων. Η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Λογοκλοπή θεωρείται η αντιγραφή εργασίας κάποιου/ας άλλου/ης, καθώς και η χρησιμοποίηση εργασίας άλλου/ης -δημοσιευμένης ή μη- χωρίς τη δέουσα αναφορά. Η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του/της ιδίου/ας του/της υποψηφίου/ας, χωρίς σχετική αναφορά, μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος για διαγραφή του/της.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του/της επιβλέποντος/σας Καθηγητή/τριας, η Συνέλευση του οικείου Τμήματος μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή του/της.  Οποιοδήποτε παράπτωμα ή παράβαση ακαδημαϊκής δεοντολογίας παραπέμπεται στη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. για κρίση και εισήγηση για αντιμετώπιση του προβλήματος  στη Συνέλευση του Τμήματος.

Ως παραβάσεις θεωρούνται και τα παραπτώματα της αντιγραφής ή της λογοκλοπής και γενικότερα κάθε παράβαση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας από μεταπτυχιακό/κή φοιτητή/τρια κατά τη συγγραφή εργασιών στο πλαίσιο των μαθημάτων ή την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Άρθρο 20
Αποφοίτηση

Για να αποφοιτήσει κάποιος φοιτητής από το Πρόγραμμα θα πρέπει:

  1. Να έχει τελειώσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα/εργαστήρια του Προγράμματος, υποχρεωτικά και επιλογής, όπως επίσης και την διπλωματική εργασία.
  2. Να έχει εκπληρώσει όλες τις χρηματοοικονομικές του υποχρεώσεις προς το Πρόγραμμα.
  3. Να έχει επιστρέψει όλα τα βιβλία/περιοδικά που έχει δανειστεί από την βιβλιοθήκη.

Άρθρο 22
Δικαιώματα και παροχές φοιτητών

Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες έχουν όλα τα δικαιώματα, τις παροχές και τις διευκολύνσεις που προβλέπονται και για τους/τις φοιτητές/τριες του πρώτου κύκλου σπουδών πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων. Το Τμήμα  οφείλει να εξασφαλίζει υποχρεωτικά στους/ στις μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες προσβασιμότητα στα προτεινόμενα προγράμματα και την διδασκαλία ή άλλες διευκολύνσεις. Οι διευκολύνσεις αυτές θα πρέπει να οριστούν από τα Τμήματα αναλυτικά (π.χ. τρόπος εξέτασης, πρόσβαση στους χώρους διδασκαλίας, στα εργαστήρια κ.λπ.).

Άρθρο 23
Τέλη Φοίτησης

Σε αναλογία προς τις πάσης φύσεως παροχές προς τους φοιτητές κρίνεται επιβεβλημένη η επιβολή τέλους φοίτησης για τους εξής λόγους:
-Εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία και κάλυψη διαφόρων λειτουργικών δαπανών αναγκαίων για την ποιοτική ανάπτυξη και διεκπεραίωση του ακαδημαϊκού, διδακτικού, ερευνητικού και επιστημονικού έργου.
-Κάλυψη αναλυτικότερα των λειτουργικών δαπανών όπως αυτές αναφέρονται στο κόστος λειτουργίας.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται στην καταβολή τελών φοίτησης. Τα τέλη φοίτησης ορίζονται σε

5.000 ευρώ για την διετία και καταβάλλονται σε δύο δόσεις που είναι 50% με την εγγραφή στο πρόγραμμα και 50% με την έναρξη του δεύτερου ακαδημαϊκού έτους. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Δ.Π.Θ. ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείρισή τους. Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να έχουν εξοφλήσει όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις πριν την χορήγηση βεβαίωσης ολοκλήρωσης σπουδών και την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τέλη φοίτησης παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής από αυτά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Άρθρο 24
Υποτροφίες

Χορηγούνται υποτροφίες ή βραβεία αριστείας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, σύμφωνα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος κατόπιν εισηγήσεως της Σ.Ε. Το ύψος των υποτροφιών, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υποτρόφων καθορίζονται με εισήγηση της ΣΕ του Tμήματος. Η επιλογή των επιτυχόντων γίνεται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα σε δύο έτη (δηλαδή μέχρι και τον Σεπτέμβριο του δεύτερου ακαδημαϊκού έτους).

Άρθρο 29
Μηχανισμός Διαχείρισης Παραπόνων – Ενστάσεων Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Διεκπεραίωση παραπόνων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος.

  1. Τα παράπονα που λαμβάνονται (από την Γραμματεία του Π.Μ.Σ.) μέσω e-mail αποστέλλονται αμέσως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή απλής φωτοτυπίας στην/στον Διευθυντή του Π.Μ.Σ.
  2. Η/Ο Διευθυντής/τρια επικοινωνεί με τον αναφερόμενο στο παράπονο, τηρώντας θέματα ανωνυμίας, διακριτικότητας, απορρήτου και προσωπικών δεδομένων, και προτείνει λύσεις.
  3. Αν το κρίνει αναγκαίο ενημερώνει και τον/ην ακαδημαϊκό σύμβουλο φοιτητή/ριας.
  4. Σε περίπτωση μη-εξεύρεσης λύσης ο/η Διευθυντής/τρια μπορεί κατά την κρίση του/ης να συγκαλέσει ‘ad hoc’ σύσκεψη με τον ακαδημαϊκό σύμβουλο, τον/ην αναφερόμενο/η, ή και άλλα μέλη ΔΕΠ βάσει της εμπειρίας τους. (σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. που αφορά τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο).
  5. Κατόπιν προτείνει τρόπους επίλυσης.
  6. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τα παραπέμπει για λήψη απόφασης στη Συνέλευση του Τμήματος ή Ε.Π.Σ..
  7. Σε περίπτωση πολύ σοβαρών παραπόνων και μη-επίλυσης ο/η Διευθυντής κατά την κρίση του/ης ενημερώνει αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες τού Ιδρύματος (Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Συνήγορο Φοιτητή κλπ).

Δέον είναι τα παράπονα να επιλύονται εντός 20 είκοσι εργασίμων ημερών.